Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Exkurze na Valašsko

Exkurze na Valašsko



Ve dnech 10. – 11. října letošního roku mikroregiony Moštěnka a Slušovicko podnikly společnou vzdělávací cestu do mikroregionu, kde je značně rozvinutý cestovní ruch a kde mají bohaté zkušenosti s cyklodopravou, která byla hlavní tématem exkurze. Navštívili jsme mikroregion Valašsko – Horní Vsacko.

Valašsko je rájem cykloturistiky a proto nabízí vyznavačům kol řadu cyklotras o celkové délce více jak 700 km. Nabízí trasy nenáročné vedoucí například údolími řeky Bečvy i náročnější vedoucí z údolí na hřebeny a dále po nich. A v tomto směru jde ještě dál. Místní aktivisté přicházejí s novým pojetím tras pro horská kola. Pod hlavičkou „Specialized bike resort Valašsko“ chtějí cyklistům nabídnout podmínky a služby, na jaké jsou zvyklí například lyžaři. To znamená systém cyklistické infrastruktury a služeb pro různé typy a výkonnostní úrovně cyklistů. K tomu vznikají tréninkové úseky ve formě přírodních cyklistických „hřišť“, na kterých se mohou vyřádit děti, ale zároveň jim i dospělým slouží ke zdokonalení a získání nových dovedností. Chybět v budoucnu nebudou ani technicky náročné úseky v podobě sjezdových tratí.

K cyklotrasám jsou pochopitelně navázané i různé další služby a zázemí pro turisty, jako je kvalitní informovanost o regionu, ubytování, stravování i jiná lákadla: koupaliště, rozhledny aj.

My jsme zhlédli projekty cyklostezka Bečva, sportovně rekreační areál a přírodní koupaliště v Novém Hrozenkově, sportovní areál Halenkov, Bike park Kyčerka, vyšlápli jsme si na rozhlednu Miloňová a další. O jejich realizaci, o různých zajímavostech, které tuto realizaci doprovázeli a o financování nás informovali starostové jednotlivých obcí, především pak předseda mikroregionu a starosta Velkých Karlovic pan Miroslav Koňařík a manažeři mikroregionu, kteří nás po celou dobu naší návštěvy doprovázeli.